U bent hier: Nieuws Na 2015 krijgt flexwerker eerder vast contract
Persoonlijke hulpmiddelen

Na 2015 krijgt flexwerker eerder vast contract

In het sociaal akkoord zijn met werkgevers en werknemers afspraken gemaakt om de positie van flexwerkers te versterken, waardoor werknemers al na twee jaar aanspraak kunnen maken op een vast contract.


Het kabinet wil de in het sociaal akkoord afgesproken verbeteringen voor flexwerkers een jaar eerder invoeren dan de versoepeling van het ontslagrecht en de bezuinigingen op de WW. Flexwerkers moeten na 2015 niet na drie jaar, maar na twee jaar in aanmerking komen voor een vast contract. Dat is een van de punten uit een wetsvoorstel dat minister Asscher voor advies naar de Raad van State stuurt.

De rechtspositie van flexwerkers wordt in het wetsvoorstel versterkt. Werknemers met opeenvolgende tijdelijke contracten kunnen bijvoorbeeld eerder aanspraak maken op een vaste aanstelling. Niet na drie jaar, maar al na twee jaar. Oneigenlijk gebruik van flexibele arbeidsvormen moet daarmee voorkomen worden. Asscher vindt dat er te grote verschillen zijn ontstaan tussen flexwerkers en werknemers met een vast contract. Hij wil die twee weer beter in balans brengen en flexwerkers meer zekerheid bieden.

Positie flexwerkers

  • In het sociaal akkoord zijn met werkgevers en werknemers afspraken gemaakt om de positie van flexwerkers te versterken, waardoor werknemers al na twee jaar aanspraak kunnen maken op een vast contract.
  • Oneigenlijk gebruik van flexcontracten en schijnconstructies, waardoor (buitenlandse) arbeidskrachten hier onder de marktprijs kunnen werken, wordt aangepakt.